De eeuwen oude "Sprookjesboom" met zijn prachtige kleuren is helaas niet meer. Dat sprookje is definitief uit, want in de nazomer van 2001 is de boom -een Rode Beuk- tijdens een zware storm bezweken.

De bekende rode beuk op het grasveldje in Reigersbergen.

 

De beuk was een sierboom die linksachter in de tuin van het oude landhuis heeft gestaan. Helaas was de boom "op" na ruim 150 jaar en zo is deze in de zomer van 2001 met een storm omver gegaan.

Men heeft er een hek omheen gezet en laat hem liggen.

  De bekende rode beuk op het grasveldje in Reigersbergen. De eeuwen oude "Sprookjesboom" met zijn prachtige kleuren is helaas niet meer. Dat sprookje is definitief uit, men heeft er een hek omheen gezet en laat hem eerbiedig liggen.

Rode beuken zijn vanaf (ongeveer) 1840 voor het eerst Europa ingegaan, geŽxporteerd vanuit Duitsland en Oostenrijk. Zaailingen van spontane mutaties die men in de wouden vond werden vermeerderd en geŽnt op onderstammen van groene beuken.
Midden 19e eeuw was dit een 'modeboom'. Deze rode beuk dateert n.m.m. van rond 1860. Huis Reigersbergen heeft rond 1870 een verbouwing ondergaan, kwam eruit te zien als Marlot. Het is zeer waarschijnlijk dat toen deze rode beuk op het landgoed verschenen is. Beuken worden in de kustzone van Holland maar zo'n 150 a 200 jaar oud, i.v.m .de ongunstigere groeiplaatsomstandigheden.

 

   automobielmuseum

Deze site ook op:  http://reigersbergen.has.it/