Reigersbergen Leidsestraatweg 35  Den HaagReigersbergen was een Classicistisch Landhuis. Hij is in de tweede wereldoorlog door de Duitsers afgebroken. Het landgoed, de weilanden en de muren -waar druiven tegenaan groeiden- zijn nog steeds aanwezig.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

foto onder:

R. Steggerda

De beuk was een sierboom die linksachter in de tuin van het oude landhuis heeft gestaan. Helaas was de boom "op" na ruim 150 jaar en zo is deze in de zomer van 2001 met een storm omver gegaan.

 

 

Reigersbergen 26,9 hectare.

Tot in de 19e eeuw bestond Reigersbergen uit een boerderij gelegen op een vochtige strandvlakte. In 1546 wordt voor het eerst de naam Reygersbergen vermeld. De naam vindt hoogstwaarschijnlijk z'n oorsprong in de aanwezigheid van een grote reigerkolonie. Na 1800 is de boerderij uitgegroeid tot een buitenplaats met een landschappelijke aanleg. Restanten van deze hoofdopzet zijn nog steeds aanwezig.

In de Tweede Wereldoorlog werd door de duitsers de Atlantikwalle aangelegd waardoor het landhuis en de bijgebouwen moesten wijken. Dit betekende een abrupt einde van de status die het landgoed had. En niet alleen de bebouwing werd gesloopt. Om een vrij schootsveld te creŽren moest ook een groot deel van de boombeplanting worden gerooid.

Reigersbergen is in 1956 aangekocht door de gemeente Den Haag. De landschappelijke structuur, de beplanting, de boomgroepen en de weilanden zijn elementen van cultuurhistorische waarde en geven een beeld van de omvang en de kwaliteit van de voormalige buitenplaats. Met name in het deel waar de oude tuinmuren gespaard zijn gebleven. Die zijn geheel gerestaureerd en geven daarmee een idyllisch karakter aan dit deel van het landgoed.

De oude tuinmuren zijn geheel gerestaureerd en geven daarmee een idyllisch karakter aan dit deel van het landgoed.

De bij het landgoed behorende weilanden zijn grotendeels verpacht en hebben een agrarische bestemming.

Automuseum in park Reigersbergen/Marlot
Wellicht heeft u gehoord van het plan van de gemeente Den Haag om een automuseum te realiseren op de locatie langs de Leidsestraatweg/N44, waar nu nog een kwekerij gevestigd is. De plannen voorzien in een gebouw van 3 woonlagen hoog dat ongeveer 50.000 bezoekers per jaar moeten trekken.


Het zou een ramp zijn voor dit natuurgebied als dit plan doorgang zou vinden, gelet alleen al op het belang van dit gebied voor de reigers (soms wel 13) en ooievaars en alle andere flora en fauna.

 

Zoals het ooit eens was...


  

            automobielmuseum

Deze site ook op:  http://reigersbergen.has.it/